Herkes İçin Acil Sağlık Derneği (HİASD) zoom toplantısında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Pınar Okyay, Deprem ve Halk Sağlığı konusunda, Kahramanmaraş depremlerinde büyük yıkım ve can kayıplarının yaşandığı Hatay-Antakya bölgelerine gerçekleştirdikleri incelemeler sonucundaki gözlemlerimi aktardı.
Toplantı sonunda Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) deprem bölgelerinde halk sağlığı alanında bir salgının söz konusu olup olmadığı ve kolera salgın tehdidi konularında sorularını yanıtlayan Okyay, Suriye’de halen devam eden kolera salgınına karşı gözümüzün açık olması gerektiğini, deprem bölgelerinde su güvenliği, el hijyeni, el yıkama olanaklarının sağlanması ve tuvaletlerdeki atık yönetiminin gerektiği gibi yapılması durumunda kolera salgını oluşmasını beklemediklerini belirtti.
Uyuz Salgını Var, Kızamıktan Korkuyoruz!
Prof. Dr. Okyay, deprem bölgelerinde uyuz salgınından bahsedilebileceğini, toplu yerleşim alanlarında depremin erken dönemlerinde kıyafetlerin hijyeni, havalandırılması gibi önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Depremin üzerinden geçen 20 günün ardından bugün deprem bölgelerindeki salgınları daha yoğun izliyor durumdayız. Uyuz salgınının yanında kızamık vakalarının artmasından da korkuluyor. Çocuk ve bebeklerin rutin aşı şemalarının tamamlanması, kızamıkla ilgili gardımızı almamız gerekiyor.”
Bölgeye Gidecekler Tetanoz Aşısı Vurulmalı
Deprem bölgelerine görevli giden sağlık personellerinin tetanoz başta olmak üzere Covid-19, Grip aşılarını olmalarını belirten Okyay, deprem bölgelerinde görev alıp dönen sağlık çalışanlarının, gönüllülerin genel sağlık durumlarını izlemelerini, toplu yaşamaya bağlı hastalıkları kapmış olma ihtimaline karşı dikkatli olmalarını söyledi.
Asbest ve Diğer Risklere Karşı İzlem Yapılmalı!
Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Pınar Okyay, enkaz atıklarının yönetimi konusunda da açıklamalarda bulundu. Asbest konusunda konuşan Okyay, “Ülkemizde de 2010 yılından sonra binalarda herhangi bir şekilde asbest kullanımı yasaklanmıştı. Ancak bölgede bir asbest riski var. Asbest yörede ve Hatay ilinde çok yaygın bir şekilde doğada bulunuyor. Asbestin akciğer hastalığına yol açtığı açıkça tanımlanmıştır. Asbest hemen hemen bütün yapı malzemelerinde kullanılıyor. Bu anlamda yıkım atıklarının yönetiminde asbest riski olan yapılar belirlenmelidir. Ayrıştırılması, taşınması ve depolanması ayrı şekilde yapılmalıdır. Atık yönetiminde güvenlik önlemleri alınmalıdır” dedi.
HİASD ‘Deprem ve Afet Yönetimi’ Toplantısına Katılanlar
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği (HİASD) zoom toplantısı moderatörlüğünü HİASD Genel Sekreteri Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Büşranur Berrak’ın yaptığı toplantıda HİASD Başkanı, Afet Tıbbı Uzmanı Dr. Ülkümen Rodoplu açılış konuşması yaptı. Ardından Uzman Klinik Psikolog Aysu Çelenoğlu ‘Depremin Psikolojik Etkileri’, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy ‘Çocuklara Depremi Nasıl Anlatmalıyız?’, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli ‘Afet ve Acil Servis Organizasyonu’ ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Pınar Okyay ‘Deprem ve Halk Sağlığı’ konularında açıklamalarda bulundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)